„Fracturi” de Mihail Victus

Romanul Fracturi de Mihail VictusAșteptam de ceva timp un debut literar și iată că toamna mi l-a adus! Tânărul scriitor Mihail Victus a publicat la Editura Vremea primul său roman –  „Fracturi”. Curiozitatea și bucuria mi s-au stârnit dintr-odată: unu la mână, pentru că am devenit în timp un fan al său, după ce i-am citit proza scurtă, și doi la mână, am vrut să văd cum face trecerea (destul de riscantă, în general) de la texte mici și concentrate la unul de amploare (cartea are 176 de pagini). Știam că exercițiul nu-i lipsește lui MV, pentru că, până să-și spună „Gata, acum e momentul!”, în sertarul său se aflau deja vreo 4-5 manuscrise de mari dimensiuni.

Interviu cu Mihai Victus: „Proza scurtă i-a format pe mulți dintre marii scriitori. Să-i acordăm atenția pe care o merită”

Personajul principal din „Fracturi” este acel om pe care l-ai văzut urcând rapid pe scara socială, călcând, cum se spune, peste cadavre și punând interesul propriu mai presus de orice (iar interesul lui sunt sumele cu multe zerouri). Antrenat încă din copilărie să-și domine colegii de la orfelinat, făcându-și veacul pe lângă bătrânii jucători de table și exersând persuasiunea pentru obținerea de foloase, el își desăvârșește tehnica intrând rapid și nu tocmai cinstit în grațiile unui maestru american într-ale manipulării.

Un presupus atentat cu mașina, din centrul Bucureștiului, devine pentru el piatra de hotar dintre două vieți: ce să facă, să-și continue soarta nestingherit, lăfăindu-se într-un trai clădit pe minciuni și pe lacrimile altora, sau să ia atitudine, din frica de a-și pierde mințile? Conștiința care până atunci fusese redusă la tăcere îl macină până când, epuizat de gânduri toxice și de atacuri de panică, face ceea ce trebuie să facă: se confesează.

Cartea „Fracturi” de Mihail Victus poate fi comandată de aici! 

Am început să citesc cartea după serviciu și nu am mai putut să o las din mână până noaptea târziu, atât de mult m-a prins (sincer, nu mai țin minte când să fii reușit această performanță o altă carte). Poate și pentru că, recunosc, autorul a intrat cu acest roman pe tărâmul meu magic din literatură (al declicurilor psihologice, al personajelor care luptă cu ele pentru reconstrucția minte-suflet).

„Fracturi” este încă o dovadă că oamenii nu sunt făcuți din beton, ci din pământ: sunt fragili, maleabili, dar și capabili să facă mult mai multe decât ar părea și, atunci când situația o impune, să capete forța de a depăși, așa cum spune autorul în roman, acel rău sădit încă de la naștere în ei.

Ceea ce-i dă un plus de valoare cărții, pe lângă povestea acroșantă, este scriitura așezată și precisă, o scriitură de acțiune, concentrată pe punct ochit-punct lovit (se vede aici exercițiul autorului în proza scurtă).

Un debut în forță, o carte care merită citită!

Pagina de autor Mihail Victus

Ca o remarcă, nu știu dacă aș fi rămas la titlul Fracturi, în locul scriitorului, poate că aș fi ales unul de acțiune, care să reflecte mai puternic seva romanului. Dar este ceva peste care pot să trec cu ușurință, având în vedere calitatea cărții.

Advertisement

3 thoughts on “„Fracturi” de Mihail Victus

  1. Aș cunoaște răspunsul remarcii de la urmă, dar nu se cade să îmi dau eu cu părerea înainte ca însuși autorul să o facă. E dreptul domniei sale.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s